0

Τι είναι το UGR;

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
Τι είναι το UGR;

UNIFIED GLARE RATING (UGR)

Μια δυσάρεστη και ανεπιθύμητη κατάσταση της όρασης, που ορίζεται ως η αίσθηση του εκθαμβωτικού φωτός που προκαλείται από το υπερβολικό επίπεδο φωτεινότητας στο οπτικό πεδίο. Το UGR δεν είναι μια αυτόνομη τεχνική παράμετρος ενός φωτιστικού, δείχνει μόνο ποια βαθμολογία UGR μπορεί να επιτευχθεί σε ένα σχεδιασμό φωτισμού με ένα δεδομένο φωτιστικό.

Τι είναι το φωτιστικό UGR <19;


Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το UGR σχετίζεται με εγκατάσταση όχι με φωτιστικό. Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές πωλούν φωτιστικά που περιγράφονται ως "UGR <19" - τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει κατανομή φωτός που θα βοηθήσει τον σχεδιαστή φωτισμού να παραδώσει UGR <19 εάν το εξάρτημα χρησιμοποιείται σε τυπικά ύψη και αποστάσεις στο περιβάλλον για το οποίο προορίζεται. Επομένως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η χρήση ενός φωτιστικού «UGR <19» σε ένα γραφείο ή μια τάξη (για παράδειγμα) θα έχει ως αποτέλεσμα ένα UGR <19, αλλά οι πιθανότητές σας θα βελτιωθούν επιλέγοντας εξαρτήματα με την κατάλληλη κατανομή φωτισμού.

Σε γενικές γραμμές, τα εξαρτήματα για τα οποία γίνεται ο ισχυρισμός "UGR <19" θα έχουν ένα ισχυρό καθοδικό εξάρτημα, μικρή πλευρική έξοδο (οπότε η γωνία δέσμης είναι σχετικά στενή) και ορισμένα μπορεί να έχουν ένα εξάρτημα φωτισμού.

Ποια επίπεδα UGR συνιστώνται;


BS EN12464 Φωτισμός και φωτισμός - φωτισμός χώρων εργασίας, συνιστά μέγιστα επίπεδα UGR για διαφορετικές εφαρμογές. Συνολικά, το πρότυπο απαριθμεί περισσότερους από 280 διαφορετικούς τύπους χώρων εργασίας σε σχεδόν κάθε τύπο εργασιακού περιβάλλοντος από αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία και νοσοκομεία έως εσωτερικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και βιομηχανικούς χώρους. Μια περίληψη των συστάσεων του BS EN12464 είναι παρακάτω.

Είναι συγκεκριμένες τιμές UGR υποχρεωτικές; Είναι νομική απαίτηση;


Όχι. Δεν είναι νομική απαίτηση να εφαρμόζονται τα επίπεδα UGR στο BS EN12464. Είναι μόνο συστάσεις, αλλά η τήρησή τους θεωρείται γενικά ως καλή πρακτική.

Με τις καλύτερες προθέσεις, ένας σχεδιαστής φωτισμού θα μπορούσε να επιλέξει εξαρτήματα και να σχεδιάσει ένα σχέδιο φωτισμού για να προσφέρει μια συγκεκριμένη τιμή UGR. Στη συνέχεια, όταν εφαρμόστηκε, μια αλλαγή επιλογής χρώματος οροφής και μια αλλαγή στη θέση των γραφείων ή το ύψος του καθίσματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικό UGR που βιώνουν οι κάτοικοι του δωματίου από αυτό που σχεδιάστηκε.